Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija

Adresas: Atgimimo g. 1, LT-69415 Kazlų Rūda
Įmonės kodas: 190398583
Tel.: (8 343) 68029
El. p.:

Gimnazistai mokėsi gyventi be patyčių

Keletą metų Lietuvoje organizuojama „Savaitė be patyčių“ neaplenkė ir gimnazijos.

Kelią šitai negandai pastojo jau penktadienį, kovo šešioliktą, po pamokų ant lauko durų atsiradę patyčias stabdantys užrašai. Pirmadienį į pamokas atėjusiam blogu kėslu nešinam piliečiui, pamačiusiam dar vieną priminimą ant vestibiulio sienos, beliko savo piktas užmačias pasilikti rūbinėj iki pamokų galo….

Na, o jeigu rimtai, tai visą savaitę vykę Vaikų linijos inicijuotos akcijos renginiai buvo skirti visuomenės sąmoningumo apie patyčių problemą didinimui. Iki neįmanomo aukščio, jog per vieną savaitę gerokai sumažės ar net visai dings patyčios, tikslai nebuvo iškelti, bet norėta pakviesti visus prisiimti atsakomybę dėl šito blogio įsigalėjimo, kartu paieškoti priemonių, užtikrinančių saugią mokymosi aplinką.

Sunku patikėti, kad mūsų šalyje bene 70 procentų vaikų patiria patyčias, kai pamatai kokio entuziastingo visos gimnazijos bendruomenės palaikymo organizuojant akcijos „Patyčioms STOP“ renginius sulaukta. Pirmadienį projekto „Bendraukime ir būkime kartu“ dalyviai inicijavo peticiją prieš patyčias ir ragino savo pritarimą patvirtinti parašu. Per ilgąją pertrauką vykusio renginio metu pristatyti gimnazijoje atliktos anketinės apklausos rezultatai neišgąsdino. Optimizmo suteikė dainų ir šokių kolektyvų pasirodymas, direktorės palinkėjimas būti tolerantiškesniems, kad patyčių gimnazijoje mažėtų. Už gražius žodžius ir nuoširdų rūpestį gimnazijos vadovei padovanota visų klasių sukurta draugystės knyga su šimtais širdžių, o popietę vainikavo bendra daina „Būkim draugais“.

Marijampolės apskrities VPK Kazlų Rūdos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus specialistė Akvilė Dekaminavičiūtė pirmadienio bei trečiadienio popietėmis skubėjo į gimnaziją, kur pirmokams bei antrokams paskaitas skaitė. Ketvirtadienis atiduotas teminiam plakatų piešimui, o savaitės renginių maratoną penktadienio vakarą garsiai ir linksmai užbaigė šauni gimnazijos bendruomenė, susivienyta ne tik prasmingos veiklos, bet ir privalomo diskotekoje „Patyčioms STOP“ raudonos spalvos kodo.

Galima tikėtis, kad savaitės akcija turėjo teigiamą ugdomąjį poveikį, kad kiekvienas gimnazijos bendruomenės narys turėjo progą susimąstyti apie savo elgesį su bendraklasiais, mokytojais bei jaunesniais draugais. Naivu tikėtis greito rezultato, viena savaitė nepajėgi pakeisti susiklosčiusios situacijos, tačiau garsesnis kalbėjimas, atidesnis įsižiūrėjimas į kylančias problemas teikia vilčių, kad patyčių mažės, skriaudžiamieji išdrįs ieškoti ir pagaliau ims trūkinėti skaudžiai veržianti patyčių grandinė.

Taigi už visą savaitę gimnazijoje vykusių renginių, atkreipiančių dėmesį į patyčių problemą bei skatinančių pagarbius bei draugiškus santykius, organizavimą dėkingi mokinių tarybai, projekto „Bendraukime ir būkime kartu“ dalyviams, socialinei pedagogei Jolantai Banionienei, psichologei Nomedai Kulikauskienei, dailės mokytojai Oksanai Janauskienei.

Padėkokime vieni kitiems ir nepamirškim auklėtojų, paraginusių, paskatinusių, paprašiusių ir liepusių nelikti abejingiems.

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija