Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos skyrius Prano Dovydaičio progimnazija

Adresas: M. Valančiaus g. 1, Kazlų Rūda
Tel.: (8 343) 95284
El. p.:

Pilietinė iniciatyva ATMINTIES KELIAS

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos skyrius Prano Dovydaičio progimnazija dalyvauja pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“ skirtoje paminėti rugsėjo 23-iąją – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną.

Pilietinės iniciatyvos organizatoriai Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti.

Istorijos pamokose mokiniai sužinojo apie Holokaustą, apie įvykdytus nusikaltimus prieš žydų tautą, skaitė tekstus apie žydų gelbėtojus.

Mokiniai sužinojo, kad prezidentui Kaziui Griniui ir jo žmonai suteikti Pasaulio tautų teisuolių vardai, įvertinant jų nuopelnus gelbėjant žydus nuo Holokausto.

Tokį sprendimą 2015 m. priėmė Izraelio Jad Vašemo Holokausto memorialiniame muziejuje veikianti visuomeninė komisija.

Kazys Grinius ir jo žmona Kristina nacistinės Vokietijos okupacijos metais buvo priglaudę bičiulį Kauno geto kalinį Dmitrijų Gelperną. Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus pranešė, kad apie šį apdovanojimą buvo informuotas gruodžio mėnesį. Lietuvoje K.Griniaus ir K.Griniuvienės indėlis gelbėjant žydus buvo įvertintas dar 1993 metais, kai jiems suteikti nacionaliniai apdovanojimai – Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiai.

Už žydų gelbėjimą Pasaulio tautų teisuoliais Jad Vešemas yra pripažinęs daugiau kaip 800 lietuvių.

Kazys Grinius ir Kristina Griniuvienė 1993 metais už žydų gelbėjimą apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.

Pilietinės iniciatyvos renginį organizavo istorijos mokytojos Ramutė Giedraitienė ir Lilijana Raškauskienė