Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos skyrius Bagotosios mokykla

Adresas: Šilo g. 10, Bagotosios k., Kazlų Rūdos sen., Kazlų Rūdos sav.
Tel.: (8 343) 99903
El. p.:

Edukacinė kelionė į Šiaulių rajoną

Pasitaikė gana reta galimybė dideliam būriui mokyklos 3-10 klasių mokinių išvykti į Šiaulių rajoną. Kelionė buvo ilga, bet įspūdinga.

Atvykę į Naisius aplankėme ne tik Naisių kultūros namuose įsikūrusias edukacines patalpas, bet ir po atviru dangumi įsikūrusius muziejus, todėl ypač džiaugėmės nuostabiu rudenišku šiltu oru. Trumpai prisiminkime tai, ką pamatėme:

Naisių žemės istorijos muziejus

Keturiose ekspozicijų salėse sukurtos Naisių krašto istorijos, veikiančių bei dar planuojamų Naisiuose įrengti muziejų, gyvenvietėje vykstančių renginių, Kosto Gendvilo, „Naisių vasaros teatro“ bei serialo „Naisių vasara“ erdvės. Kiekviena jų – tai Naisių žemės istorijos dalelė.

Baltų dievų skulptūrų muziejus

Alkos kalnas Naisiuose – tai senojo lietuvių tikėjimo šventvietės – alkakalnio – atspindys. Lietuvoje geriausiai pažįstamos Alkos, Perkūno, Saulės, Aušrinės, Laumės bei kai kurios kitos šventų kalnų grupės. Viršukalnėje įrengtas aukuras, į kurį žvelgia Praamžiaus, Perkūno ir Velnio skulptūros.

Inkilų muziejus

Muziejus yra išskirtinis ne tik tuo, kad visi inkilai iškabinti natūralioje aplinkoje. Realiai, jų iškėlimo vieta buvo derinama prie konkrečiai rūšiai tinkamų buveinių. Džiugu, kad daugumoje inkilų paukščiai įsikūrė jau pirmaisiais metais. Žmonės gali susipažinti kaip turi atrodyti jiems skirti inkilai ir kur jie turi būti keliami.

Baltų arena – pylimas yra 200 m ilgio, 160 m pločio, šlaitai siekia 16 m aukštį; jam sunaudota 125 tūkst. kubinių metrų žemės. Lygumų krašte iškilusį piliakalnį pamėgo lankytojai. Šaltuoju metų laiku arena Naisių ir viso Šiaulių krašto gyventojams tampa žiemos pramogų vieta.

Baltų žolynų muziejus

Į tris dalis suskirstytame prieverpstės formos gėlyne auga sakraliniai, buitiniai ir kultūriniai augalai.

Karališkųjų žalčių šeimyna

Šventežerio pakrantėje pastatytos metalinės keturių žalčių, veidais atgręžtų į Alkos kalną, skulptūros. Du didieji žalčiai siekia 60 metrų, mažieji – 25 metrus. Visas skulptūrinis kompleksas sukuria pieva šliaužiančių žalčių vaizdą. „Karališkųjų žalčių šeimyna“ papildė medinių Naisių skulptūrų ansamblį.

Aplankėme Žemaitukų žirgyną, kur stebėjome treniruotę, glostėme žirgus, fotografavomės su jais.

Po pasibuvimo Naisiuose apsilankėme garsiajame Kryžių kalne. Įsitikinome, kad čia atvažiuoja žmonės iš įvairiausių kraštų, nes pamatėme atvykusius japonus, girdėjome vokiškai, lenkiškai kalbančius keliautojus.

Esame dėkingi žmonėms, kurie pakvietė į šią įsimintiną kelionę.